En hier is alweer mijn tweede inzending voor de #IKEAfoodchallenge! Het idee voor een salade in pot haalde ik uit het nieuwe kookboek van Jamie Oliver, Jamie’s superfood voor elke dag. Hierin staan twee super leuke pagina’s met salades in potjes uit verschillende landen, zweden zat hier niet bij dus die besloot ik zelf te maken. Althans, ik denk dat dit Zweedse ingrediënten zijn, want helaas ken ik de Zweedse keuken nog niet zo goed. Wel weet ik dat deze salade heel erg lekker en fris is.
Ingrediënten Zweedse laagjes salade
- 1oo gram parelcouscous
- 160 gram zalmfilet
- halve komkommer
- half bosje radijsjes
- 1 grote teen knoflook
- 8 gram dille
- Halve gekookte biet
- 8 eetlepels magere yoghurt uit een beker
- 1 cup witte wijn azijn
- 1 cup water
- 4 eetlepels honing
- 2 theelepels zout
- halve theelepel witte peper
- halve citroen
Bereiding
Zet een pannetje met de azijn, het water, de honing en het zout op het vuur en laat het aan de kook komen. Verwijder de steeltjes van de radijsjes en was ze goed. Snijd ze nu met behulp van een keukenmachine in dunne plakjes en doe ze vervolgens in een afsluitbaar potje. Halveer de komkommer en verwijder de zaadlijsten. Snijd de komkommer in repen en vervolgens in blokjes en doe deze ook in een afsluitbaar potje. Hak de helft van de dille fijn en doe die samen met de witte peper bij de komkommer. Roer dit goed door elkaar. Verdeel nu het azijnmengsel over de twee potjes en zet ze in de koelkast. Ik heb ze ongeveer 5 uur laten staan voordat ik ze in de salade gebruikte.
Zet de parelcouscous met gezouten kokend water op het vuur. Verhit ondertussen een koekenpan met wat olijfolie. Leg hierin de zalm en bak deze om en om goudbruin. Hij is klaar als hij redelijk makkelijk uit elkaar valt als je erop duwt. Haal de zalm uit de pan en breek hem in grove stukken.
Voor het yoghurt dille sausje doe je de overgebleven dille, een half teentje knoflook, 4 eetlepels magere yoghurt in het staafmixermolentje. Mix alles totdat je een mooi glad sausje hebt.
Voor de bietenyoghurt doe je een halve biet samen met de overgebleven yoghurt ook in het staafmixermolentje. Doe hier nog het sap van een halve citroen, wat zout en wat witte peper bij en mix dit ook tot een gladde saus.
Giet de parelcouscous na ongeveer 12 minuten af. Doe hier een eetlepel olijfolie bij en pers er een half knoflookteentje boven uit. Meng dit even goed door elkaar.
Snijd het kontje van de little gem en haal de blaadjes uit elkaar en was ze onder de kraan. Nu kan je de salade op gaan bouwen. Ik begon met een laagje parelcouscous gevolgd door de ingelegde komkommer (wel even uitknijpen, dit geldt ook voor de radijsjes), de bietenyoghurt, het dille yoghurt sausje, de little gem, de radijsjes, een tweede laag parelcouscous, de zalm, nog wat komkommer en ten slotte de mooie blaadjes sla.
1 comment
Yummm! Ziet er goed uit!