Zelf zongedroogde tomaatjes maken

door Jade van Boekel - Dali's Kitchen

Eigenlijk heb ik er nooit over nagedacht om zongedroogde tomaatjes zelf te maken. Ik heb geen idee waarom want dit is echt een van de makkelijkste dingen die er bestaan. Daarnaast kies je zelf voor welke tomaatjes, olie en kruiden je gebruikt, waardoor je hem helemaal naar eigen smaak aan kunt passen. Ik ben nu voor een heel basic receptje gegaan maar voeg vooral kruiden toe die je zelf lekker vindt. Ook ideaal als je tomaten hebt liggen die bijna niet meer te gebruiken zijn. Op deze manier hoef je ze niet gelijk te eten maar heb je toch een lekker potje met zongedroogde tomaatjes in je koelkast staan.

Ingrediënten zongedroogde tomaatjes (1 potje)

  • 300 gram cherrytomaatjes (ik gebruikte een mix)
  • 1 eetlepel olijfolie + extra voor in het potje
  • 3 tenen knoflook

Bereidingswijze

Verwarm de oven voor op 125 graden.

Snijd de tomaatjes doormidden en doe ze in een kom. Voeg hier één eetlepel olijfolie aan toe en hussel het even goed door. Leg een rooster op een bakplaat met opstaande randjes en leg een vel bakpapier op de bakplaat. Verspreid nu de gehalveerde tomaatjes over het rooster en zorg ervoor dat de snijkanten naar boven liggen.

Zet de tomaatjes nu voor 2 uur in de oven. Kijk regelmatig even of ze niet te hard gaan. Na twee uur moeten ze eruitzien zoals hieronder. Op deze manier zijn ze vergelijkbaar met half gedroogde cherrytomaatjes uit de winkel. Zo vind ik ze het lekkerst, maar heb je ze liever wat verder gedroogd, laat ze dan nog even in de oven.

Laat de tomaatjes volledig afkoelen en doe ze dan in een potje of flesje. Pel de 3 knoflooktenen en doe ze samen met de olijfolie bij de tomaatjes. Zorg ervoor dat er een randje olijfolie boven de tomaatjes staat. Dit zorgt ervoor dat ze langer goed blijven. En gebruik de olijfolie lekker in salades of om ermee te koken, door de tomaatjes en knoflook is de olie extra lekker!

Homemade zongedroogde tomaatjes-4

Misschien vind je dit ook leuk

Leave a Comment

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.