SPELT WORSTENBROODJES

door Jade van Boekel - Dali's Kitchen

Hier nog best een winters receptje, lekker in de middag met een kop thee of eigenlijk nog liever met een kop warme chocolademelk (wel een stukje ongezonder). Misschien een beetje ongepast aangezien de lente net is begonnen, maar daarom niet minder lekker. Het witte deeg is vervangen door speltdeeg en voor de vulling heb ik magere runderworsten gebruikt. Je zou hier ook tartaar of mager rundergehakt voor kunnen gebruiken, maar door worst te gebruiken zit er gelijk lekker veel smaak aan.

Ingrediënten speltworstenbroodjes

  • 500 g speltmeel
  • 150 ml lauwe melk
  • 150 ml lauw water
  • 1 zakje gist
  • theelepel zout
  • halve theelepel kokosbloesemsuiker (kan ook vervangen worden door bijvoorbeeld honing)
  • 1 eetlepel kokosolie
  • 3 of 4 runderworsten (afhankelijk van hoeveel vulling je in de broodjes doet)

Bereiding

Ik heb voor het deeg gebruik gemaakt van een keukenmachine met deeghaken. Hier heb ik het speltmeel ingedaan. Aan de ene kant voeg je het gist toe en aan de andere kant het zout en de suiker. Verwarm in een pannetje de melk even en voeg dit ook toe aan het meel. Voeg daarna nog het water toe en zet de keukenmachine aan. Laat de keukenmachine voor ongeveer 5 minuten kneden.

Doe het deeg in een ingevette kom met plasticfolie en een theedoek eroverheen. Laat dit voor ongeveer een uur op een warme plek rijzen. Langer mag natuurlijk ook. Kneed het na het uur rijzen nog even door met de hand.

Haal het vlees uit de worst en zet dit apart. Pak het deeg erbij. Je hebt maar hele kleine bolletjes van het deeg nodig. Ik had iets te veel per broodje gebruikt maar het is lekkerder als je minder deeg hebt en meer vulling. Maak van het bolletje deeg een plat rondje en leg hier een bolletje van het vlees op. Vouw het deeg om het gehakt heen en maak er een mooi bolletje van. Herhaal dit tot al het deeg op is.

Leg de broodjes allemaal met ongeveer 10 cm afstand op een bakplaat. Leg hier weer een theedoek over en laat de broodjes voor 1 uur op een warme plek rijzen.

Bestrijk de broodjes nu met een kwastje met eigeel voor een mooie glans. Nu kunnen ze in een voorverwarmde oven op 200 graden voor ongeveer 20 minuten afgebakken worden. Ze zijn het lekkerst als ze nog een beetje warm zijn!

Speltworstenbroodjes

Misschien vind je dit ook leuk

Leave a Comment

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.