Pittige gehaktballetjes al forno

door Jade van Boekel - Dali's Kitchen

Al forno betekent letterlijk ‘gebakken’, en als je het mij vraagt worden gerechten zó veel lekkerder wanneer je ze bakt in de oven met kaas. Deze pittige gehaktballetjes zijn dan ook echte smaakbommetjes. Lekker als snack of gewoon met een goed bord pasta. Serveer er een lekkere salade van rucola bij en je maaltijd is compleet.

Ingrediënten pittige gehaktballetjes (4 personen)

  • 500 gram rundergehakt
  • 1 ei
  • 40 gram paneermeel
  • 10 gram platte peterselie
  • 1 grote rode ui
  • 2 tenen knoflook
  • 1 rode peper
  • 1 theelepel paprikapoeder
  • 1 eetlepel worcestershire sauce
  • flinke snuf zout
  • 2 eetlepels olijfolie

Tomatensaus

  • 1 blik tomatenblokjes
  • 1/2e blokje rundvleesbouillon minder zout
  • 1 grote rode ui
  • 2 tenen knoflook
  • 1 rode peper
  • 20 gram Parmezaanse kaas
  • 15 blaadjes basilicum
  • snufje zout
  • 1 eetlepel olijfolie

Topping

  • 50 gram geraspte mozzarella
  • 20 gram Parmezaanse kaas
  • Paar kleine blaadjes basilicum

Bereidingswijze

Begin met het maken van de gehaktballetjes. Doe het gehakt in een schaal. Snipper de ui heel fijn en verhit een eetlepel olijfolie in een koekenpan die in de oven kan. Doe de ui hierin en laat het op laag vuur bakken. Snijd de rode peper in dunne ringetjes en hak deze vervolgens in kleine stukjes, hak ook de knoflook fijn. Doe dit bij de ui. Bak dit totdat de uien mooi glazig zijn en voeg het toe aan het gehakt. Hak de peterselie fijn en voeg deze samen met het ei, het paneermeel, het paprikapoeder, de worcestershire sauce en een flinke snuf zout toe aan het gehakt. Kneed dit goed door. Verhit nu een eetlepel olijfolie in een koekenpan op middelhoog vuur. Vorm met vochtige handen gehaktballetjes van het gehakt, ongeveer ter grootte van een golfbal. Bak deze rondom aan in de koekenpan totdat ze een mooi bruin zijn. Haal ze vervolgens uit de koekenpan en bewaar ze in een kom.

Verwarm de oven voor op 200 graden.

Ga nu aan de slag met de tomatensaus. Doe hiervoor nog een eetlepel olijfolie in de koekenpan en snipper ook voor de saus weer een ui en een rode peper fijn. Doe deze in de pan en hak vervolgens de knoflook fijn. Voeg ook deze toe aan de ui en bak het heel even mee. Voeg dan de tomatenblokjes, 1/4e van het blikje gevuld met water, het halve blokje rundvleesbouillon en een snuf zout toe. Laat dit voor 10 minuten op laag vuur pruttelen. Rasp ondertussen de Parmezaanse kaas op een fijne rasp en voeg dit toe aan de saus. Laat dit nog een paar minuutjes pruttelen. Scheur als laatste de blaadjes basilicum fijn en voeg deze ook nog toe aan de saus.

Doe nu de gehaktballetjes in de tomatensaus. Schenk ook het sap wat uit de balletjes is gekomen eroverheen. Rasp de overige Parmezaanse kaas en verdeel dit samen met de geraspte mozzarella over de gehaktballetjes. Zet dit nu voor ongeveer 8 minuten in de voorverwarmde oven. Maak het af met wat verse basilicum en serveer het met lekker stokbrood of een goed bord pasta.

Gehaktballetjes-in-pittige-tomatensaus-7

Misschien vind je dit ook leuk

1 comment

Daphne maart 21, 2017 - 6:06 pm

Die zien er echt supergoed uit! En tja kaas maakt heel veel heel erg lekker!

Reply

Leave a Comment

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.