Kerst tapas

door Jade van Boekel - Dali's Kitchen

Stress voor het kerstdiner is helemaal nergens voor nodig. Kies bijvoorbeeld voor tapas en je kunt alles al van te voren bereiden, waardoor je het ’s avonds alleen nog even hoeft op te warmen. Ook leuk is om iedereen iets mee te laten nemen, wat natuurlijk voor nog minder stress zorgt. Deze hapjes maakte ik om mee te nemen naar kerstavond bij ons thuis. Het zijn champignons in rode wijn, varkenshaas in Oosterse saus en Spaanse tortilla. Van alles wat dus, maar dat is juist het leuke aan tapas.

Champignons in rode wijn

Ingrediënten

  • 250 gram bospaddenstoelen
  • 2 teentjes knoflook
  • 50 ml rode wijn
  • peper en zout

Bereiding

Hak de knoflook fijn. Verhit wat olijfolie in een koekenpan op laag vuur. Doe hier de knoflook in. Maak de champignons schoon en hak de lange steeltjes eraf. Doe de wijn bij de knoflook en laat het even koken. Doe nu ook de champignons erbij en breng ze op smaak met wat peper en zout. Bak ze ongeveer 4 minuten aan de ene kant en draai ze daarna om. Bak ze totdat de wijn bijna volledig is verdampt. Serveer ze met wat fijn gehakte peterselie en prikkertjes.

kersttapas-1

kersttapas-2

Varkenshaas in Oosterse saus

Ingrediënten

  • 700 gram varkenshaas
  • 4 eetlepels sojasaus
  • 4 eetlepels ketjap
  • 4 eetlepels honing en (+1 om ze later nog mee te bestrijken)
  • 1 theelepel korianderpoeder
  • 1 theelepel gemberpoeder
  • 1 theelepel knoflookpoeder
  • 1 theelepel uienpoeder
  • 1 rode peper
  • bosui en sesamzaadjes ter decoratie

Bereiding

Meng alle ingrediënten in een ziplock zakje behalve de varkenshaas, bosui en sesamzaadjes. Meng dit goed door elkaar. Leg hier nu de varkenshaas in en kneed het even goed door zodat alles bedekt is met marinade. Laat dit voor ongeveer 3-4 uur marineren.

Verwarm de oven voor op 180 graden.

Zet de varkenshaas voor 10 minuten in de voorverwarmde oven. Draai hem na die 10 minuten om en zet hem nog een keer voor 10 minuten in de oven. Na deze 10 minuten haal je de varkenshaas uit de oven en doe je de vrijgekomen sappen samen met de marinade in een pan. Strijk een eetlepel honing over de varkenshaas en zet hem voor de laatste keer 5 minuten in de oven. Laat de saus op zacht vuur inkoken tot het een stroperige saus wordt. Snijd de varkenshaas in plakken en verdeel de saus eroverheen. Maak het af met wat bosui en sesamzaadjes.

kersttapas-4

Spaanse tortilla

Ingrediënten

  • 500 gram vastkokende aardappels
  • 100 gram hamreepjes
  • 100 gram feta
  • 8 eieren
  • 1 rode peper
  • 2 uien
  • 2 tenen knoflook
  • handje platte peterselie
  • zout en peper

Bereiding

Schil de aardappels en snijd ze in dunne plakken. Verwarm twee eetlepels olijfolie in een koekenpan en doe hier de aardappels bij. Breng ze op smaak met wat peper en zout en bak ze voor ongeveer 5 minuten. Snijd de uien in halve ringen en bak deze ook even mee. Hak de peper en knoflook fijn en bak deze ook nog voor ongeveer 2 minuten mee. Laat de aardappels voor ongeveer 5 minuten afkoelen. Doe nu de hamreepjes, de feta en de geklutste eieren erbij. Snijd de peterselie fijn en doe deze er ook nog bij.

Verwarm de oven op 190 graden. Bekleed een bakvorm met bakpapier en doe hier alles in. Bak de tortilla voor ongeveer 30 minuten of totdat de bovenkant goudbruin is en hij stevig aanvoelt. Strooi er nog wat fijngehakte peterselie overheen en snijd er blokjes van.

Misschien vind je dit ook leuk

3 comments

Sheila december 18, 2017 - 7:58 pm

Voor hoeveel personen is het varkenshaas gerecht?

Reply
Jade van Boekel - Dali's Kitchen december 18, 2017 - 10:21 pm

Hoi Sheila, dit gerecht is een goede hoeveelheid vlees voor vier tot vijf personen!

Reply
Sheila december 19, 2017 - 5:46 pm

Dankjewel voor je reactie!!

Reply

Leave a Comment

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.