Hartige filodeegtaart met kip en zongedroogde tomaatjes

door Jade van Boekel - Dali's Kitchen

Ik ben echt dol op filodeeg. Helaas is het werken met filodeeg uit de supermarkt vaak minder fijn. Daarom ging ik op zoek naar ander filodeeg en kwam daarvoor bij de Turkse supermarkt terecht. En dat kan ik echt iedereen aanraden! Het filodeeg komt gewoon uit de koeling, is lekker groot en scheurt veel minder snel. Daardoor is deze taart ook heel erg simpel te maken. Qua vulling kun je voor allerlei ingrediënten kiezen, ik ging met deze hartige filodeegtaart voor kip, paprika, champignons, feta en nog veel meer lekkere ingrediënten. Serveer met een lekker fris sausje zoals tzatziki.

Ingrediënten hartige filodeegtaart (4-6 personen)

  • 400 gram filodeeg (ongeveer 8 grote vellen)
  • 1 groene, 1 rode en 1 gele paprika
  • 400 gram champignons
  • 1 grote rode ui
  • 300 gram kipgehakt
  • 150 gram half gedroogde cherry tomaatjes
  • 150 gram feta
  • 50 gram platte peterselie
  • 3 tenen knoflook
  • 2 eieren
  • 1 eetlepel sesamzaad
  • 1 theelepel uienpoeder
  • 1 theelepel paprikapoeder
  • 3 eetlepels olijfolie
  • zout en peper

Hartige-filodeegtaart-3

Bereidingswijze

Snijd de paprika’s in dunne reepjes en de ui in smalle halve ringen. Verhit een eetlepel olijfolie in een grote pan en doe hier de paprika’s, de champignons en de ui in. Bak dit voor ongeveer 5 minuutjes op hoog vuur. Blijf goed roeren. Haal het uit de pan en doe hier het kipgehakt in. Pers de knoflook erbovenuit en voeg het uienpoeder en paprikapoeder toe. Roer dit goed door en bak het ook weer voor 5 minuutjes. Verwijder het overtollige vocht van de paprika, uien en champignons en voeg het toe aan het kipgehakt. Breng het op smaak met wat zout en flink wat peper. Laat het wat afkoelen en hak ondertussen de platte peterselie fijn en snijd de zongedroogde tomaatjes in smalle reepjes. Voeg de tomaatjes en platte peterselie samen met de eieren aan het kip-groente mengsel toe.

Verwarm de oven voor op 170 graden.

Vet een springvorm in met wat olijfolie. Leg hier een vel filodeeg in en smeer het licht in met wat olijfolie. Leg hier weer een vel filodeeg in, smeer het weer in en herhaal dit vier keer. De vellen zijn rechthoekig dus leg ze steeds in tegenovergestelde richting in de springvorm, dit zorgt ervoor dat het filodeeg gelijkmatig verdeeld is. Vul dit nu met de helft van de vulling, verkruimel hier de feta overheen en maakt het af met de tweede helft van de vulling. Leg hier nu weer een vel filodeeg op, smeer hem in, en herhaal dit weer voor vier keer. Rol nu al het overhangende filodeeg rondom naar binnen toe. Smeer er nog het laatste beetje olijfolie overheen en maak het af met het sesamzaad. Snijd de taart nu oppervlakkig in in 8 punten. Zet de taart voor 50 minuten in de oven. Snijd daarna de randjes los en verwijder de rand van de springvorm. Zet hem nog voor 5 minuutjes terug in de oven. Laat de taart vervolgens voor ongeveer een kwartiertje afkoelen en snijd hem dan echt in punten. Serveer er lekker wat tzatziki bij en je taart is klaar om opgegeten te worden.

Hartige-filodeegtaart-1

Misschien vind je dit ook leuk

4 comments

Merel februari 22, 2017 - 1:06 pm

Ziet er echt heerlijk uit, wat een mooie foto zeg! Je hebt er een nieuwe volger bij 🙂 Fijne dag! Liefs, Merel

Reply
Jade van Boekel - Dali's Kitchen februari 22, 2017 - 7:32 pm

Aah wat leuk om te horen, dankje! Jij ook nog een fijne avond! Groetjes, Jade

Reply
ElsaR februari 22, 2017 - 7:11 pm

Hallo Jade, alles ziet er zo mooi en lekker uit.
Wat een mooie site heb je, mijn complimenten hier voor.
De foto’s zijn ook geweldig! Gr. ElsaR

Reply
Jade van Boekel - Dali's Kitchen februari 22, 2017 - 7:55 pm

Dankje Elsa! Echt heel erg leuk om te horen!

Reply

Leave a Comment

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.