Bietenburgers

door Jade van Boekel - Dali's Kitchen

Nooit had ik gedacht een recept voor bietenburgers hier te gaan delen. Bietjes zijn helaas echt mijn favoriete groenten niet, wat ik heel erg jammer vind want de kleur is zo mooi. Vooral de chioggia bieten zijn echte plaatjes. Toch proefde ik pas bij een barbecue bietenburgers en ik was echt totaal verrast. Misschien komt het door de combinatie met de feta, maar deze burgers zijn echt heel lekker. Probeer ze dus vooral ook zelf een keer, of je nu van bietjes houdt of niet.

Ingrediƫnten bietenburgers (5 stuks)

  • 250 gram geraspte biet (1 grote biet)
  • 100 gram havermout
  • 100 gram feta
  • 1 ei
  • 3 bosuitjes
  • 2 tenen knoflook
  • 10 gram platte peterselie
  • Peper en zout

Voor erbij

  • Hamburgerbroodjes
  • Kropje little gem
  • Komkommer
  • Rode ui
  • Feta
  • Tomatenketchup

Bereidingswijze

Schil de biet en rasp hem vervolgens op een grove rasp boven een grote kom. Snijd de bosuitjes in hele dunne ringetjes en hak de knoflook en platte peterselie fijn. Voeg aan het sap en het rasp van de bieten de havermout, het ei, de bosui, de knoflook en de platte peterselie toe. Verkruimel de feta erboven en voeg een snuf zout en een flinke snuf peper toe. Kneed dit nu goed door met je handen.

Maak je handen nat en vorm van het bietenmengsel vijf platte burgers. Leg deze op een bordje, met tussen de verschillende burgers vierkantjes van bakpapier. Laat de bietenburgers nu voor ongeveer een half uur opstijven in de koelkast.

Verwarm een grillpan op laag tot middelhoog vuur. Spray de bietenburgers in met olijfolie en bak ze aan elke zijde voor ongeveer drie minuten, totdat er mooie grillstrepen op staan en de burgers stevig aanvoelen. Zijn ze nog niet stevig genoeg, keer de burgers dan nog een keer om en roteer ze een kwartslag zodat je een mooi ruitjespatroon in de grillstrepen krijgt.

Snijd een ui in halve ringen en bak deze ondertussen in wat olie in een koekenpan. Snijd de hamburgerbroodjes doormidden en grill ze ook kort mee. Beleg de broodjes nu met wat ketchup, de little gem, de bietenburger, wat plakjes komkommer, de gebakken uien en ten slotte nog wat extra feta.

Misschien vind je dit ook leuk

Leave a Comment

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.