Kerstrecept | Bieten zalm carpaccio

door Jade van Boekel - Dali's Kitchen

Met nog maar 25 dagen tot kerst mag het aftellen nu toch echt beginnen. De komende 25 dagen zal er elke dag een blog online komen met een recept, favorieten of wat anders leuks in kerstthema. We trappen af met een mooi voorgerechtje wat je met weinig moeite op tafel kunt zetten. Je kunt deze carpaccio al volledig van te voren maken en in de koelkast bewaren. Perfect voor bij het kerstdiner dus! Je voorgerecht is al klaar dus je kunt je volledig focussen op het hoofdgerecht en dessert. De kleurrijke bietjes zorgen direct voor een feeststemming.

Ingrediënten bieten zalm carpaccio (2 personen)

  • 1 gele biet
  • 1 rode biet
  • 1 chioggia biet
  • 100 mililiter witte wijnazijn
  • 40 gram suiker
  • 100 gram gerookte zalm
  • 50 gram crème fraîche
  • 5 gram dille
  • 1/2e citroen
  • 1/2e rode ui
  • Handje wasabi rucola
  • 1 eetlepel olijfolie
  • Zout en peper

Bereidingswijze

Schil de bieten en rasp ze op een mandoline tot zo dun mogelijke plakjes. Leg de plakjes bieten per soort in bakjes. Doe ze niet bij elkaar omdat je dan de kans hebt dat de kleuren gaan overlopen. Doe de azijn in een pannetje en voeg de suiker hier aan toe. Verhit dit totdat de suiker is opgelost. Schenk dit over de drie schaaltjes en laat het voor minimaal 15 minuten marineren.

Snijd de rode ui in dunne halve ringen. Hak de dille fijn en meng 3/4e ervan door de crème fraîche. Breng dit op smaak met het sap van de halve citroen en een snufje peper en zout. Meng dit goed door elkaar.

Verdeel de zalm in een cirkel op het bord. Verdeel nu de plakjes biet zo dat het een mooie cirkel blijft. Doe dit door de bietjes er soms een beetje onder te schuiven en door ze er soms juist op te leggen. Verdeel hier nu wat toefjes van de crème fraîche overheen, de uienringen, wat druppeltjes olijfolie en maak het af met de wasabi rucola.

 

Misschien vind je dit ook leuk

1 comment

Klaartje december 28, 2018 - 10:02 am

Die arme ene kwart dille zien we nooit meer terug… 😉

Ik heb dit recept gemaakt met de Kerst. Ik vind het lekkerder met een paar kleine aanpassingen:
– Verdun de azijn met minstens 50% water. Pure azijn is wel erg zuur.
– Dit heb ik nog niet geprobeerd maar het zou kunnen werken: zet elk bakje met bietenplakjes drie minuten in de magnetron op ‘full blast’, om de bieten halfgaar te maken zodat ze net iets zachter zijn. Het was namelijk wel een beetje knagen.

Reply

Leave a Comment

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.