3X HUMMUS

door Jade van Boekel - Dali's Kitchen

perfecte hummus-1

Lange tijd dacht ik helemaal niet van hummus te houden. Ik ben geen fan van kikkererwten en wat er nou lekker was aan gepureerde kikkererwten snapte ik al helemaal niet. Dit veranderde toen ik een hummus uit de supermarkt proefde met hete pepertjes. De structuur was zo lekker zacht en vooral met dat smaakje erbij vond ik het heel erg lekker. Daarom besloot ik thuis zelf aan de slag te gaan. De eerste twee pogingen waren alleen geen succes. De eerste keer probeerde ik het met kikkererwten uit blik en de tweede keer met gedroogde kikkererwten die niet lang genoeg gekookt hadden. De derde keer was echter een heel groot succes met als resultaat een super romige hummus. Ik maakte gelijk drie varianten, eentje met pesto, een met gegrilde rode paprika en een normale variant. Benieuwd naar het recept en hoe je zo’n gladde hummus krijgt? Lees dan snel verder.

Ingrediƫnten

Basis hummus

  • 1 cup kikkererwten
  • 4 eetlepels tahin
  • 1 kleine teen knoflook
  • sap van 1 citroen
  • 1 theelepel baking soda
  • zout en peper naar smaak
  • wat olijfolie, paprikapoeder en pijnboompitjes

Paprika hummus

  • 2 gegrilde paprika’s uit pot
  • 1/2 theelepel gerookt pittig paprika poeder
  • 1/3e van de basis hummus

Pesto hummus

  • 2 theelepels pesto
  • paar blaadjes basilicum en pijnboompitjes
  • 1/3e van de basis hummus

Bereiding

Doe de gedroogde kikkererwten in een pan met 1 liter water, voeg hieraan ook de helft van de baking soda toe. Laat dit voor een nacht weken.

Spoel de volgende dag het water weg en doe de kikkererwten weer terug in de pan. Doe nu de rest van de baking soda erbij en bak voor ongeveer 3 minuten op middelhoog vuur. Blijf nu goed roeren en voeg vervolgens weer 1 liter water toe. Laat dit voor ongeveer 45 minuten koken totdat je kikkererwten redelijk papperig worden. Zorg wel dat je regelmatig het schuim eraf haalt gedurende deze 45 minuten.

Spoel de kikkererwten af en doe ze in de keukenmachine. Voeg de knoflook, het citroensap, de tahin en een eetlepel water toe en laat het in een paar minuten goed fijn malen. Breng het op smaak met wat zout en peper en laat het nog een keer draaien. Voor de normale variant kan je nu de hummus afmaken met wat olijfolie, wat pijnboompitjes en paprika poeder. Maar mijn voorkeur gaat uit naar om er nog wat smaken aan toe te voegen.

Voor de paprika variant pak je een derde van de hummus en voeg de gegrilde paprika’s en het paprikapoeder toe en laat je het nog een minuutje fijn malen.

Voor de pesto variant roer je er de pesto doorheen en maak je het af met wat blaadjes basilicum en pijnboompitjes.

perfecte hummus-2

Misschien vind je dit ook leuk

Leave a Comment

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.