Zongedroogde tomaat kipballetjes met bulgur en baba ganoush

Vandaag weer een paar receptjes in een. Als eerste een recept voor super smaakvolle kipballetjes, die heel erg fijn zijn om in je koelkast te hebben zodat je altijd iets te snacken hebt. Daarbij maakte ik voor de eerste keer baba ganoush, wat eigenlijk heel erg simpel was en waar je lekker weinig ingrediënten voor nodig hebt. Baba ganoush kan je voor een groot gedeelte vergelijken met hummus, de ingrediënten zijn bijna hetzelfde, alleen de kikkererwten worden vervangen door aubergine, maar ook de manier waarop je het kan eten is hetzelfde. Gebruik het als dip of serveer het bij een gerecht. Om het af te maken maakte ik er nog een simpele bulgur salade bij, die ook weer met veel andere dingen te combineren is.

Ingrediënten

Zongedroogde tomaat kipballetjes (12 stuks)

  • 300 gram kipgehakt*
  • 20 gram paneermeel
  • 100 gram zongedroogde tomaten
  • 2 tenen knoflook
  • 1 ei
  • 1/2e theelepel uienpoeder
  • 1/2e theelepel cayennepeper

* Kijk even of bij het kipgehakt zout zit, zit dit er al bij voeg het dan zeker niet meer toe (de tomaatjes zijn al zout). Is er geen zout toegevoegd aan je kipgehakt, voeg dan nog wel een beetje zout toe.

Bulgur

  • 100 gram volkoren bulgur
  • 1 teen knoflook
  • 20 gram platte peterselie
  • 10 blaadjes munt
  • 1 gegrilde rode paprika uit pot
  • 1 eetlepel olijfolie
  • snuf zout

Baba ganoush

  • 2 aubergines
  • 1 teen knoflook
  • 2 eetlepels tahin
  • 2 eetlepels citroensap
  • 1 eetlepel olijfolie
  • peper en zout

Bereiding

Zongedroogde tomaat kipballetjes

Verwarm de oven voor op 200 graden.

Doe de zongedroogde tomaten samen met de knoflook en kruiden in een hakmolen. Hak het redelijk fijn en voeg dan het ei toe en mix het nog een keer. Doe dit nu bij het kipgehakt en voeg het paneermeel toe. Kneed dit goed door elkaar en vorm er vervolgens balletjes van ter grootte van pingpongballen. Leg ze op een met bakpapier beklede bakplaat en zet ze voor 15 minuten in de oven. Draai ze om en zet ze voor ongeveer 10 minuten terug. Daarna zijn je kipballetjes klaar, ze zijn warm heel lekker maar koud kunnen ze er ook prima mee door.

Bulgur

Bereid de bulgur volgens de verpakking. Maak het hakmolentje schoon en doe hier alle kruiden en knoflook in. Maal dit fijn en voeg vervolgens de olijfolie toe en schraap de kruiden van de rand af. Doe er ook nog wat zout bij en mix het nog een laatste keer. Schep dit mengsel door de nog warme bulgur. Snijd de paprika in kleine blokjes en voeg deze ook toe.

Baba ganoush

Verwarm de oven voor op 220 graden.

Prik de aubergines in en leg ze voor 40 minuten in de oven. Snijd ze daarna in de lengte door midden en schraap al het vruchtvlees eruit. Maak het hakmolentje weer schoon en doe hier de iets afgekoelde aubergine in. Doe het teentje knoflook, de tahin, het citroensap, de olijfolie en de peper en het zout erbij en mix totdat je een glad sausje krijgt. Je kan er ook voor kiezen om de baba ganoush niet helemaal fijn te malen maar door hem met een aardappelstamper te pletten voor een wat grovere structuur.

Serveer de bulgur met de kipballetjes en baba ganoush voor een lekkere zomerse maaltijd.

Zongedroogde tomaten kipballetjes met bulgur en baba ganoush-1

Misschien vind je dit ook leuk

Leave a Comment

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.