ZILVERVLIESRIJST SUSHI

door Jade van Boekel - Dali's Kitchen

Jarenlang heb ik niet begrepen waarom iedereen sushi toch zo geweldig vond. Ik dacht altijd “Wat is er nou zo geweldig aan een beetje rijst met wat zeewier en een vulling van meestal rauwe vis?”. Maar na het eenmaal geprobeerd te hebben was ik om. Met als resultaat dat ik nu meerdere keren per week zin heb in sushi. Op zich niet super ongezond, als je de sushi met gezonde ingrediënten vult en geen overbodige mayonaise toevoegt. Maar toch eet je onbewust nog best een redelijke hoeveelheid witte rijst. En aangezien ik liever geen witte rijst en pasta en dergelijke eet, besloot ik een vervanger voor de witte sushi rijst te zoeken.

In het boek Good Food van Laurianne Ruhé zag ik het recept van Japanse Nori rolletjes. Deze werden gemaakt van zilvervliesrijst, met als tip om de biologische fairtrade zilvervliesrijst te gebruiken. Ik besloot naar aanleiding van dit recept dan ook om de sushi met deze zilvervliesrijst te gaan maken. Ik koos ervoor om inside-out sushirollen te maken. Ten eerste omdat ik dit er leuker uit vind zien, maar ook om te testen of de zilvervliesrijst wel echt plakkerig genoeg zou worden. En dat werd ie zeker, met gemak kon ik er mooie rollen van maken om vervolgens in stukjes te snijden. Ik vulde de sushi met kip/komkommer/avocado en zalm/komkommer/avocado en ze zijn echt super lekker! Maar je kunt de sushi natuurlijk met van alles vullen, het is maar net wat je zelf lekker vindt.

Ingrediënten zilvervliesrijst sushi

  • norivellen
  • zilvervliesrijst
  • sushi azijn
  • komkommer
  • avocado
  • gebakken kip/zalm (eventueel al een beetje op smaak gebracht met sojasaus)
  • sojasaus (ik gebruikte de variant met minder zout)
  • sesamzaadjes/ chilipoeder ter decoratie

(De hoeveelheden zijn afhankelijk van hoeveel sushi je wil maken, met een heel pak biologische Fairtrade zilvervliesrijst maakte ik ongeveer 8 sushirollen.

Bereiding

Kook de rijst volgens de gebruiksaanwijzing gaar.

Laat de rijst afkoelen en voeg hier 2 eetlepels sushi azijn aan toe.

Knip de norivellen in tweeën.

Bedek een bamboematje met plasticfolie en leg hier de helft van het norivel op.

Maak je handen nat (voorkomt plakken) en leg een handje zilvervliesrijst op het norivel. Druk het goed aan en zorg dat je een mooi verspreid rijstlaagje hebt. Strooi hier wat sesamzaadjes en chilipoeder overheen ter decoratie.

Draai het norivel met de rijst om (kan in het begin een beetje lastig zijn maar went snel).

Beleg het norivel met de vulling. Ik mijn geval kip/zalm, komkommer en avocado.

Nu kun je voorzichtig met behulp van het bamboematje de sushi op rollen.

Knijp vervolgens nog even goed in de rol zodat alles goed blijft plakken. Dan is het alleen nog een kwestie van de rol in stukjes snijden en de sushi te serveren met een beetje soja saus en smullen maar!

_MG_2304

 

Misschien vind je dit ook leuk

4 comments

Chantal maart 17, 2015 - 7:27 pm

Mooie dit Jade!! En Dalí prijkt als trotse kat tussen jouw keukenspulletjes. En wat een lekkere recepten. Je sushi heb ik mogen proeven en dat is echt een smaaksensatie in zeewier.

Reply
Thierry november 20, 2015 - 4:48 pm

Ik heb vandaag geprobeert sushi te maken van zilvervlies rijst, maar heb het nog langer dan de aangegeven tijd gekookt en zelfs toen was het nog niet plakkerig genoeg voor een inside out roll.
Ik heb het dan maar normaal gedaan en zelfs dan valt het er nog bijna uit.
Ik lees op internet over het koken in Melk, maar ik wil juist melk en gluten vrije sushi maken.
Op het pak staat 12 min koken
Ik heb het op de originele manier gedaan 2 min hoogvuur, 5 min middenvuur en 12 min laag vuur.
15 min laten staan met een theedoek onder de deksel, maar na het rollen viel het er allemaal af (grrrrr).
Hoe hij jij het plakkerig genoeg gekregen of wat is daarin jou tip, want via de procedure van het pak is in mijn ogen niet mogelijk.
groetjes

Reply
Jade van Boekel - Dali's Kitchen november 20, 2015 - 5:07 pm

Ik gebruikte de fairtrade zilvervliesrijst, en daarmee gaat het elke keer goed. Deze rijst moet je ook een stuk langer koken. Hij is voor zover ik weet alleen bij de jumbo te koop. Mocht je deze rijst niet kunnen vinden dan zou ik zoeken naar een zilvervliesrijst met een langere kooktijd of rondkorrelige zilvervliesrijst. Langkorrelige rijst bevat minder zetmeel waardoor het dus ook niet plakkerig wordt. Hoop dat je hier iets aan hebt!

Reply
Thierry november 20, 2015 - 5:10 pm

Ik weet welke je bedoeld en ik ga het proberen, dank je wel.

Reply

Leave a Comment

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.