Temaki van zilvervliesrijst

Vandaag een heel erg lekker receptje voor deze temaki gevuld met krokante kip, avocado en komkommer. De rijst die ik gebruikt heb is zilvervliesrijst, net zo als in de sushi die ik eerder maakte. Dit zorgt ervoor dat deze temaki even net wat meer vezels bevatten dan de originele variant. In principe zijn ze heel erg makkelijk om te maken, het enige waar wat tijd in gaat zitten is het koken en laten afkoelen van de rijst. Mijn tip is dan ook om meer rijst te maken dan dat je nodig hebt zodat je gedurende de week hele snelle sushi op tafel kunt toveren voor bijvoorbeeld een lekkere lunch.

Ingrediënten (8 temaki)

  • 100 gram Fair Trade Original biologische zilvervliesrijst
  • 1 eetlepel rijstazijn
  • 4 nori vellen
  • 1 avocado
  • 2 mini komkommers
  • 1 kropje Baby Romaine sla
  • 2 eetlepels mayonaise
  • 1/2e theelepel chilipoeder

Kipschnitzels

  • 2 kippendijen
  • 1 ei
  • 2 eetlepels bloem
  • 30 gram panko
  • Zonnebloemolie
  • Zout en peper

Bereiding

Doe de rijst in pan met bijpassende deksel. Voeg hier ruim kokend water aan toe en doe de deksel op de pan. Kook dit voor 28 minuten op laag tot middelhoog vuur. Giet de rijst af en doe het terug in de pan. Laat dit nu nog voor ongeveer een kwartier staan. Doe dan de rijstazijn erbij en roer het goed door. Laat de rijst volledig afkoelen. Dit gaat het snelst wanneer je het uitspreid over een groter oppervlakte.

Bereid ondertussen de ingrediënten voor in de temaki. Leg de kippendijen op de onderste helft van een vel bakpapier en leg de bovenkant eroverheen. Sla de kippendijen plat met behulp van bijvoorbeeld een deegroller. Bestrooi ze vervolgens met zout en peper en haal ze door het bloem. Breek het ei open boven een kommetje en kluts het met een vork. Doe ook de panko in een kommetje. Haal nu de kip door het ei en vervolgens door de bloem. Verhit een klein laagje zonnebloemolie in een koekenpan op redelijk laag vuur. Wacht tot de olie heet is en leg dan de kipschnitzels erin. Laat ze ongeveer 3 minuten bakken aan elke kant of totdat ze mooi goudbruin zijn. Laat ze daarna uitlekken op een keukenpapiertje.

Halveer de avocado’s, verwijder de pit en snijd de helften in halve centimeter dikke plakken. Halveer de komkommertjes, verwijder de zaadlijsten en snijd ze in dunne reepjes. Snijd ook de kipschnitzels in reepjes van ongeveer een centimeter dik en meng ten slotte de mayonaise met de chilipoeder.

Nu is het tijd voor het vullen van de temaki. Knip hiervoor de nori vellen in de breedte doormidden en leg ze met de ruwe kant naar boven. Pak een klein handje van de rijst en verdeel het over ongeveer een derde van het nori vel. Dus als je het vel denkbeeldig in drieën zou delen komt de rijst op het meest linkse vakje te liggen. Smeer hier nu een klein theelepeltje van de mayonaise overheen en verdeel er een reepje kip, een paar reepjes komkommer en 2 plakjes avocado overheen. Nu kun je de temaki gaan rollen. Pak hiervoor het puntje links onder en breng deze naar het gedeelte tot waar de rijst zit rechts boven. Je hebt nu als het ware al de vorm van een hoorntje. Rol hem daarna zo strak mogelijk op. Smeer op het einde een paar korreltjes rijst en druk deze plat. Dit zorgt ervoor dat de temaki mooi dicht blijven. Serveer ze zo snel mogelijk met wat sojasaus zodat ze lekker knapperig blijven.

 

Misschien vind je dit ook leuk

Leave a Comment

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.