Sinaasappel baklava rolletjes

Baklava is als je het mij vraagt hét perfecte toetje na een bezoekje aan de Griek. Lekker met suiker doordrenkt filodeeg gevuld met de heerlijkste vulling. Helaas niet het meest gezonde toetje en daarom ging ik aan de slag met een gezondere versie. Nog steeds met de nodige calorieën en honing, maar wel even net wat meer verantwoord. En het fijne is dat je deze rolletjes met slechts 6 ingrediënten maakt!

Ingrediënten sinaasappel baklava rolletjes

  • 3 grote vellen filodeeg uit de koeling
  • 3 eetlepels olijfolie
  • 1 theelepel kaneel
  • 80 gram gemengde noten*
  • 1/2e sinaasappel
  • 2 eetlepels honing voor de vulling + 2 eetlepels honing voor de siroop

* Gebruik hiervoor de noten die jij lekker vindt. Ik ging voor pistache en walnoten, pistache voor de kleur en walnoten voor de smaak.

Bereidingswijze

Verwarm de oven voor op 170 graden. Leg de noten op een bakpapiertje voor ongeveer 7 minuten in de oven. Doe ze vervolgens in een staafmixermolentje en voeg hier de honing en de kaneel aan toe. Rasp de schil van een halve sinaasappel en voeg deze ook aan het notenmengsel toe. Mix dit nu tot je een redelijk fijn mengsel hebt waar nog wel duidelijke stukjes zichtbaar in zijn.

Verwarm in een klein pannetje het sap van de halve sinaasappel met de honing. Verwarm dit voor ongeveer 5 minuten op laag vuur en roer er regelmatig doorheen. Laat dit volledig afkoelen.

Leg nu een vel filodeeg in de breedte neer. Smeer het in met de olijfolie en snijd het filodeeg in de breedte in 4 gelijke delen. Leg nu steeds een theelepel van het notenmengsel onderaan de strook filodeeg. Rol deze nu strak op tot je ongeveer in het midden bent. Vouw dan de zijkanten naar binnen en rol door. Herhaal dit voor de overige elf rolletjes. Verspreid ze over een met bakpapier beklede bakplaat en zet ze voor ongeveer twintig minuten in de oven. Dit kan per oven verschillen maar houd ze in de gaten en haal ze eruit als ze mooi goudbruin zijn.

Schenk nu de honingsiroop over de baklava rolletjes en zet dit voor minimaal een uur in de koelkast zodat de siroop lekker in het filodeeg kan trekken. Verdeel er eventueel nog wat fijngehakte pistachenootjes overheen. Serveer de baklava rolletjes als toetje of als snack met een groot glas muntthee.

Sinaasappel-baklava-rolletjes-2

Misschien vind je dit ook leuk

2 comments

Carolien - On a Healthy Adventure maart 12, 2017 - 9:31 am

Dat ziet er heerlijk uit, Jade! Op het eerste zicht ziet het er niet gezond uit, maar als ik nu de ingrediënten bekijk, kan het wel 🙂

Reply
Anna maart 22, 2017 - 6:14 am

Heerlijke gerechtjes die je maakt, één voor één!
Groetjes 🙂

Reply

Leave a Comment

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.