Pompoen spanakopita

door Jade van Boekel - Dali's Kitchen

Spanakopita is een typisch Grieks gerecht gemaakt van filodeeg, feta en spinazie. Vandaag ging ik voor een iets minder klassieke variant en voegde ik er voor de verandering eens pompoen en chorizo aan toe. En gelukkig heeft dat zo goed uitgepakt dat ik het recept hier met jullie deel. Eet je geen vlees? Dan kun je de chorizo heel goed vervangen door zongedroogde tomaat.

Ingrediënten pompoen spanakopita

  • 8 grote vellen filodeeg*
  • 200 gram spinazie
  • 200 gram pompoenblokjes
  • 200 gram feta
  • 50 gram chorizo of zongedroogde tomaten
  • 20 gram pijnboompitten
  • 50 gram roomboter
  • 100 gram ricotta
  • 1 ei
  • 2 eetlepels sesamzaad
  • peper en zout

*Deze haal je in de meeste Turkse supermarkten in het koelvak.

Bereidingswijze

Verwarm de oven voor op 170 graden.

Bekleed een bakblik van ongeveer 27 bij 31 cm met bakpapier. Doe de boter in een schaaltje en laat deze smelten in de magnetron. Leg nu een vel van het filodeeg in het bakblik. Vouw het filodeeg wat over het bakblik valt ook naar binnen en smeer dit in met wat gesmolten boter. Leg hier weer een nieuw vel filodeeg op, smeer deze weer in en herhaal dit 4 keer.

Voor de vulling doe je de feta samen met de ricotta en het ei in een staafmixenmolentje en mix dit tot een gladde crème. Laat de spinazie slinken in een pan en doe deze vervolgens in een schone theedoek om al het vocht eruit te knijpen. Hak het grof en voeg het toe aan het fetamengsel. Snijd de pompoenblokjes in nog kleinere blokjes van ongeveer 4 bij 4 mm en meng ook deze samen met de pijnboompitten door het fetamengsel. Breng dit op smaak met een klein snufje zout en een flinke snuf peper.

Verspreid de vulling over het filodeeg. Leg hier weer een vel filodeeg overheen die je insmeert met boter en herhaal dit ook weer 4 keer. Smeer ook de bovenste laag in met boter en strooi hier de sesamzaadjes overheen. Snijd de bovenste lagen van het filodeeg met een scherp mesje in.

Zet de spanakopita in de oven voor ongeveer 40 minuten totdat het filodeeg mooi goudbruin is. Blijf de spanakopita wel goed in de gaten houden want per oven kan de juiste tijd verschillend zijn. Laat het gerecht een half uur afkoelen en snijd de spanakopita vervolgens in stukjes.

Misschien vind je dit ook leuk

Leave a Comment

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.