Griekse moussaka

door Jade van Boekel - Dali's Kitchen

Moussaka ken ik als een typisch Grieks gerecht en als echt comfort food. Laagjes gegrilde aubergine, zachte aardappelpuree en gehakt in tomatensaus worden afgewisseld en afgemaakt met een heerlijke laag bechamelsaus erbovenop. Een perfect recept voor tijdens deze druilerige dagen.

Ingrediƫnten moussaka (4 personen)

  • 600 gram aardappels
  • 10 gram roomboter
  • 50 milliliter halfvolle melk
  • 2 aubergines
  • 250 gram rundergehakt
  • 2 teentjes knoflook
  • 1 mespuntje kaneel
  • 1 theelepel oregano
  • 70 gram tomatenpuree
  • 100 gram gezeefde tomaten
  • 40 gram geraspte mozzarella

Bechamelsaus

  • 25 gram roomboter
  • 30 gram bloem
  • 300 milliliter halfvolle melk
  • 40 gram geraspte mozzarella
  • 30 gram Parmezaanse kaas
  • 1/2e theelepel uienpoeder
  • peper en zout

Bereidingswijze

Schil de aardappelen en snijd ze in 4 gelijke delen. Doe ze in een pan met kokend water en laat ze voor ongeveer 20 minuten met deksel op de pan koken of totdat je er heel gemakkelijk met een vorkje in kunt prikken.

Snijd ondertussen de aubergine in dunne plakken van ongeveer 3 Ć  4 mm. Bestrooi ze met wat zout en dep ze droog met een keukenpapiertje. Verhit een grillpan op middelhoog vuur en grill hier de plakken aubergine aan elke zijde voor ongeveer 2 minuten in of totdat ze mooie grillstrepen hebben. Herhaal dit voor alle aubergine plakken.

Giet de aardappels goed af en doe ze terug in de pan. Voeg hier de boter aan toe en stamp het met een aardappelstamper tot een gladde puree. Voeg nog de melk en een flinke snuf zout toe en roer het een laatste keer door.

Verhit een koekenpan op hoog vuur en doe hier het gehakt en de tomatenpuree in. Breek het gehakt met een houten lepel in kleine stukjes en roer de tomatenpuree erdoor. Voeg de gezeefde tomaten, kaneel, oregano en een snuf zout toe. Bak dit voor ongeveer 3 minuten. Zet dan het vuur uit en pers er de tenen knoflook bovenuit. Roer dit er goed doorheen.

Het laatste onderdeel is de bechamelsaus. Verhit hiervoor het klontje boter op laag vuur in een pannetje. Zorg ervoor dat de boter niet bruin kleurt. Voeg de bloem toe wanneer de boter gesmolten is. Roer dit er met een houten pollepel door voor ongeveer 4 minuten. Voeg dan in etappes de melk toe en roer het steeds goed door met een garde. Doe er tenslotte nog de kaas bij en breng het op smaak met het uienpoeder, wat peper en zout.

Verwarm de oven voor op 180 graden.

Nu kun je de moussaka gaan bouwen. Begin met een dun laagje aardappelpuree, verdeel hier een laag van de aubergine over, bedek dit met het gehakt, daarover weer een laagje aubergine, vervolgens weer een laagje aardappelpuree, een laagje aubergine en maak het af met de bechamelsaus. Strooi over de bechamelsaus nog wat geraspte mozzarella.

Zet de moussaka voor ongeveer 20-25 minuten in de oven. Houd hem goed in de gaten zodat de kaas niet verbrandt. Laat de moussaka voor ongeveer 10 minuten afkoelen nadat ie uit de oven komt.

Misschien vind je dit ook leuk

Leave a Comment

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.