Matcha macarons

door Jade van Boekel - Dali's Kitchen

Macarons, een koekje dat door heel veel mensen geliefd is. Maar wat kan er veel mis gaan met het maken hiervan! Heel het internet staat vol met tips en tricks om de macarons zo mooi mogelijk uit de oven te laten komen. En ook hier zijn daar wat mislukte pogingen aan vooraf gegaan. Totdat ik een methode vond die wel werkte, en deze deel ik vandaag graag met jullie!

De laatste tijd heb ik heel wat macaronrecepten uitgeprobeerd. De ene keer met succes en de andere keer mislukte het totaal. Ik begon met de Italiaanse methode, waarbij de macaronschelpen vaak bleven bakken aan de bakmat of het bakpapier. Daarna probeerde ik de Franse. Deze waren goed qua smaak maar het uiterlijk van de koekjes liet nog het een en ander te wensen over. En toen kwam ik gelukkig het recept tegen waarbij gebruik gemaakt werd van Zwitserse meringue. Met als resultaat keer op keer perfecte macarons. Daarom deel ik hieronder het recept voor deze methode, met mijn tips!

Recept Afdrukken
Matcha macarons
Voor deze methode wordt gebruik gemaakt van standmixer. Heb je deze niet, dan kan je beter gebruik maken van een recept waarbij gebruik gemaakt wordt van de Franse methode.
Porties
macarons
Ingrediënten
Macarons
Kokos-matcha ganache
Porties
macarons
Ingrediënten
Macarons
Kokos-matcha ganache
Instructies
Kokos-matcha ganache
 1. Begin met het maken van de ganache. Op deze manier heeft de ganache voldoende tijd om op te stijven tijdens het maken van de macarons.
 2. Hak de witte chocolade fijn in kleine stukjes.
 3. Doe de slagroom in een schaaltje en zet het voor 45 seconden in de magnetron op 900 watt.
 4. Haal de slagroom uit de magnetron en doe de witte chocolade erbij. Beweeg het kommetje zodat alle witte chocolade bedekt is met slagroom. Laat dit nu voor ongeveer 2 minuten staan. Roer het vervolgens met een vork tot een egale massa. Zet de ganache nu voor een half uur in de koelkast.
 5. Haal de ganache uit de koelkast en klopt hem met de mixer op. Je ganache moet nu van een viezige gele kleur naar mooi wit veranderen.
 6. Meng nu de matcha en kokos door de ganache en roer het goed door. Als het goed is moet je ganache nu de juiste dikte hebben om hem op te kunnen spuiten. Is je ganache nog aan de dunne kant, zet hem dan nog even in de koelkast.
Macarons
 1. Verwarm je oven voor op 150 graden.
 2. Maak alle benodigdheden die je gaat gebruiken voor je macarons heel goed vetvrij. Zelf doe ik dit altijd door wat citroensap in bijvoorbeeld de mengkom van mijn KitchenAid te doen en hem vervolgens goed droog te maken met een theedoek.
 3. Splits de eiwitten van de eigelen en zorg ervoor dat je echt niks van het eigeel in het eiwit laat komen.
 4. Doe de eiwitten samen met het fijne kristalsuiker in de mengkom van je keukenmachine. Verhit een klein pannetje met een laagje water op middelhoog vuur. Belangrijk hierbij is dat de onderkant van de mengkom het water niet gaat raken. Wacht tot er stoom van het water afkomt en zet dan de mengkom op het pannetje. Klop nu met een garde anderhalve minuut, totdat het eiwit licht schuimt en er geen losse suikerkristallen meer te voelen zijn.
 5. Zet de mengkom nu in de standmixer met de draadgarde. Klop de eiwitten nu voor 2,5 minuut op de hoogste stand stijf. Wanneer je de garde met eiwit omdraait moet het eiwit recht omhoog blijven staan.
 6. Doe het amandelmeel samen met de poedersuiker in een staafmixermolentje en gebruik de pulse knop een paar keer om het mengsel nog fijner te maken.
 7. Zeef het amandelmeel- en poedersuikermengsel nu boven de eiwitten. Zet het mengsel weer terug onder de standmixer met draadgarde en laat het voor 10 seconden op de middelste stand mixen. Schraap nu de zijkanten schoon met een siliconen spatel en mix het mengsel nog een keer voor 2 à 3 seconden door.
 8. Haal de mengkom nu van de standmixer en roer het mengsel met de spatel nog enkele keren door. Wanneer je een 8 kunt maken met het mengsel dat van je spatel afvalt is het beslag klaar om op te spuiten. Handig hierbij is om filmpjes op Youtube te kijken zodat je een goed idee hebt van hoe dik het beslag moet zijn.
 9. Smeer een klein beetje van het macaronmengsel in de hoekjes van je bakplaat en leg hier een vel bakpapier op. Dit zorgt ervoor dat je bakpapier minder makkelijk verschuift. Zorg er ook voor dat je bakpapier goed recht ligt en niet over de randen van je bakplaat heen hangt.
 10. Knip het puntje van een spuitzak en doe hier een rond spuitmondje in met een opening van ongeveer 1cm. Draai een paar keer net boven het spuitmondje zodat het beslag er niet gelijk uitloopt. Doe de spuitzak nu in een maatbeker en vouw de randen eromheen en vul de spuitzak met het macaronbeslag.
 11. Nu kunnen de macarons op de bakplaat gespoten worden. Hiervoor is het belangrijk dat je de spuitzak recht naar beneden houdt en de macarons er met een vloeiende beweging opspuit. Maak ze ongeveer ter grootte van 2,5cm. Ze zullen nog iets uitvloeien dus bewaar voldoende afstand tussen de macarons.
 12. Tik nu een paar keer met de bakplaat op het aanrecht. Op deze manier verdwijnen de luchtbelletjes. Wanneer je nog luchtbelletjes ziet zitten kan je deze verwijderen met een satéprikker.
 13. Zet de macarons nu voor 14 minuten in het midden van de oven.
 14. Haal de macarons uit de oven en laat ze volledig afkoelen voordat je ze van het bakpapier haalt.
 15. Vul de macarons nu met de ganache en maak ze eventueel nog af met wat witte chocolade en fijngehakte pistachenootjes ter decoratie.

Misschien vind je dit ook leuk

Leave a Comment

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.