Labneh met pittig gehakt

Mezze, je komt ze steeds vaker tegen in Nederland. Het zijn heerlijke dips en kleine gerechtjes uit de Arabische keuken. Met hummus heb ik al vaak genoeg geëxperimenteerd dus nu was het tijd voor een nieuwe dip. Bij Nadia en Merijn kwam ik schalen vol met rijk versierde labneh tegen en dat inspireerde mij om zelf aan de slag te gaan met deze makkelijke dip. Labneh is eigenlijk niks meer dan hartige uitgelekte yoghurt waar je volop mee kunt variëren.

Ingrediënten labneh met pittig gehakt

Labneh

  • 1 kilo Griekse yoghurt
  • 1 eetlepel zout

Toppings

  • 300 gram rundergehakt
  • 2 eetlepels tomatenpuree
  • 1 theelepel chilivlokken
  • 1/2e theelepel komijnpoeder
  • 1 teen knoflook
  • zout
  • 10 gram platte peterselie
  • 20 gram pistachenoten
  • 1/2e theelepel gedroogde munt
  • 1 theelepel sumac
  • 2 eetlepels olijfolie

Bereiding

Meng de yoghurt met het zout en schenk dit in een kaasdoek of schone theedoek. Gebruik je een theedoek? Let er dan wel op dat je niet teveel wasmiddel en geen wasverzachter gebruikt. Doe de kaas- of theedoek in een vergiet boven een grote kom. Zorg ervoor dat het vocht eruit kan lekken zonder dat de yoghurt het vocht aanraakt. Zet dit voor een nacht in de koelkast.

Verhit een koekenpan met een eetlepel olijfolie op hoog vuur. Doe hier het gehakt in en bak dit voor 2 minuten. Breek het met een houten spatel tot kleine stukjes. Voeg nu tomatenpuree, komijnpoeder, chilivlokken en wat zout toe. Bak dit ook weer voor ongeveer 2 minuutjes mee. Zet het vuur uit en pers de teen knoflook erbovenuit en roer het nog een laatste keer door.

Verhit een andere koekenpan op laag vuur en rooster hierin de pistachenoten gedurende 5 minuten goudbruin. Schud ze wel regelmatig om. Hak ze daarna in kleine stukjes en hak ook de platte peterselie fijn.

Verdeel nu de labneh over een grote schaal. Maak met de bolle kant van een lepel een cirkel in de labneh en strooi hier het gehakt in. Maak de rest van de labneh af met de pistachenootjes, platte peterselie, gedroogde munt, sumac en de olijfolie. Serveer met wat rauwkost en pita’s of kies ervoor om het te serveren met verschillende mezze.

Misschien vind je dit ook leuk

5 comments

Mitu mei 5, 2017 - 3:39 pm

Ziet er lekker uit! Ik denk dat ik dit eens met vegetarisch gehakt ga proberen! 🙂

Reply
Jade van Boekel - Dali's Kitchen mei 5, 2017 - 9:00 pm

Dank je! Je zou het gehakt ook nog kunnen vervangen door wat meer nootjes en kruiden of door bijvoorbeeld wat knoflook aan de yoghurt toe te voegen. Ik heb zelf nog nooit gewerkt met vegetarisch gehakt dus moet ik maar snel een keer gaan proberen!

Reply
Mitu mei 6, 2017 - 8:18 am

Bedankt voor je tips, Jade! Ga ik zeker snel maken, want ik hou van de smaken die je hebt gebruikt! 🙂

Reply
Dagmar mei 6, 2017 - 8:20 pm

Mmm, wat ziet dit er weer lekker uit! Helemaal zin in nu! 🙂

Reply
Jade van Boekel - Dali's Kitchen mei 12, 2017 - 11:31 am

Leuk om te horen! Is ook echt heel makkelijk om te maken!

Reply

Leave a Comment

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.