Kerstrecept | Uien tarte tatin

door Jade van Boekel - Dali's Kitchen

Vandaag een makkelijk bijgerechtje voor bij het kerstdiner. Met wat simpele uien, samen met wat andere standaard ingrediënten, maak je deze indrukwekkende uien tarte tatin. Even net wat anders dan de standaard bijgerechten zoals pommes duchesse en geroosterde wortelen.

Ingrediënten uien tarte tatin

  • 150 gram vers bladerdeeg
  • 1 rode ui
  • 2 witte uien
  • 30 mililiter honing
  • 30 mililiter balsamicoazijn
  • 30 gram roomboter
  • 1 takje rozemarijn + tijm ter decoratie
  • Zout en peper

Bereidingswijze

Snijd de uien doormidden en verwijder de buitenste schil. Laat de kontjes aan de ui en snijd alleen het hoognodige eraf. Dit is belangrijk omdat anders de uien uit elkaar vallen in de pan. Snijd de helften in 3 partjes en herhaal dit met alle uien.

Verwarm de oven voor op 180 graden.

Doe de roomboter in een pan op laag vuur en voeg hier de rozemarijn aan toe. Leg hier de partjes ui in wanneer de boter helemaal gesmolten is. Keer de uien gedurende 8 minuten regelmatig om en bak ze totdat ze mooi glazig zijn. Doe de honing en balsamicoazijn erbij en schud de pan rond zodat alles goed mengt. Voeg ook een flinke snuf zout en peper toe. Laat dit nog 5 minuten inkoken totdat het goed stroperig is geworden.

Bekleed een springvorm van 20 centimeter met bakpapier. Rol het bladerdeeg uit en zet hier de springvorm op. Snijd hier nu een cirkel uit die net een paar millimeter groter is dan de springvorm. Verdeel de uien voorzichtig met twee vorken over de bodem van de springvorm in een cirkel en schenk de overige saus eroverheen. Strooi hier nog wat extra zout en peper overheen en dek het af met het bladerdeeg. Ga nu met de achterkant van een mes rondom de rand zodat je het bladerdeeg naar beneden kan duwen. Doe dit niet met je handen want de saus is heel erg heet door het karameliseren.

Prik wat gaatjes in het bladerdeeg en zet de tarte tatin voor 25 minuten in de oven. Laat hem vervolgens 5 minuutjes rusten, snijd rond de randen van de springvorm en verwijder de buitenste rand van de springvorm. Leg er een bord op een draai de taart om. Verwijder ten slotte nog het bakpapier en maak het af met wat takjes tijm.

Misschien vind je dit ook leuk

Leave a Comment

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.