Kerstrecept | Salade met mozzarella en Serrano ham

door Jade van Boekel - Dali's Kitchen

Vandaag een lekker makkelijk voorgerechtje. Door deze salade te serveren in lage glaasjes krijgen ze gelijk een lekker feestelijke uitstraling. Deze salade met mozzarella krijgt extra veel smaak door de basilicum-knoflook olie. Samen met de serrano ham, tomaatjes, rucola en croutons vormt deze salade een compleet voorgerecht voor de feestdagen.

Ingrediƫnten salade met mozzarella en parmaham (4 personen)

  • 2 tomaten
  • 1 bol mozzarella
  • 1 basilicum plantje
  • 1 teen knoflook
  • 1/4e theelepel grof zeezout
  • 3 eetlepels olijfolie
  • 80 gram rucola
  • Stuk stokbrood van 5 cm
  • 65 gram Spaanse Seranno ham
  • Zout en peper

Bereidingswijze

Verwarm de oven voor op 180 graden.

Snijd de tomaat in kleine blokjes. Doe deze in een zeef en strooi er een snufje zout overheen. Laat het vocht er nu uitlekken.

Pel de teen knoflook en doe deze in de vijzel met het grove zeezout. Stamp dit tot een pasta. Voeg dan in een paar gedeeltes de blaadjes van de basilicumplant toe en stamp alles fijn. Voeg ten slotte de olijfolie toe en roer het nog een keer goed door met de vijzel.

Trek het stokbrood in kleine stukjes, meng hier een theelepel van de basilicumolie en een snufje zout doorheen. Verdeel het nu over de bakplaat en bak het in ongeveer 8 minuten goudbruin in de oven. Laat ze vervolgens helemaal afkoelen.

Trek ondertussen de mozzarella en ham in kleine stukjes. Snijd ook de sla grof in kleinere stukken. Meng nu een theelepel van de basilicumolie door de mozzarella. Doe de in blokjes gesneden tomaat in een kommetje en voeg hier ook een theelepel van de olie aan toe. Breng dit verder nog op smaak met wat extra zout en peper.

Nu kunnen de glaasjes opgebouwd gaan worden. Begin met wat van de rucola, verdeel hier een laagje mozzarella overheen, doe hier weer een laagje tomaat op en maak het af met een laagje rucola, parmaham en croutons. Druppel hier nog de overgebleven basilicumolie overheen.

Misschien vind je dit ook leuk

Leave a Comment

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.