Kerstrecept | Pavlova met frambozenswirl

door Jade van Boekel - Dali's Kitchen

Een feestelijker nagerecht dan pavlova krijg je bijna niet. Deze pavlova met frambozenswirl is gebaseerd op het basis merengue recept uit het nieuwste boek van Donna Hay, wat overigens ook een heel leuk kerstcadeau is om te geven. Steek nog wat sterretjes in de merengue en het feestje is helemaal compleet.

Ingredi├źnten pavlova met frambozenswirl

  • 230 mililiter eiwit
  • 340 + 70 gram witte basterdsuiker
  • 1 eetlepel maizena
  • 1,5 eetlepel witte wijnazijn
  • 75 gram (diepvries)frambozen

Toppings

  • 250 mililiter slagroom
  • 30 gram suiker
  • 100 gram diepvries blauwe bessen en frambozen
  • 50 gram granaatappelpitjes
  • Munt ter garnering
  • Poedersuiker

Bereidingswijze

Doe de frambozen samen met 70 gram suiker in een steelpannetje en kook het op laag vuur voor ongeveer 10 minuten. Roer het tussendoor goed door en laat het vervolgens helemaal afkoelen. Het is de bedoeling dat er geen grote stukken meer in de jam zitten.

Verwarm de oven voor op 150 graden.

Doe de eiwitten in een keukenmachine en klopt het op de hoogste stand voor ongeveer 1 minuut, totdat er slappe pieken ontstaan. Voeg dan schep voor schep de suiker toe terwijl de machine draait. Doe pas de volgende schep suiker erbij als de suiker volledig is opgenomen. Herhaal dit totdat alle suiker bij het eiwit zit. Meng dan de maizena met de witte wijnazijn en voeg dit ook nog toe. Klop het nu totdat alle suiker is opgenomen en de merengue mooi glanst. Je controleert dit door wat van het mengsel tussen je vingers te wrijven. Wanneer je geen suikerkorreltjes meer voelt is de suiker goed opgenomen.

Leg een vel bakpapier op een bakplaat en schep hier de merengue op. Maak er een mooie cirkel van, van ongeveer 8 centimeter hoog. Schep hier nu theelepels van de frambozenjam op en ga hier met een sat├ęprikker doorheen. Laat een theelepel van de frambozenjam in het pannetje om later door de slagroom te roeren. Zet dit nu voor 70 minuten in de oven en draai de temperatuur direct naar 130 graden.

Laat het diepvriesfruit ontdooien.

Laat de pavlova vervolgens in een dichte oven afkoelen voor minimaal drie uur. Ga net voor het opdienen verder met het opmaken van de pavlova. Doe je dit al voordat je gasten er zijn, dan zal de merengue weer slap worden. Hiervoor doe je de slagroom samen met de suiker in de keukenmachine. Klopt dit op de hoogste stand voor ongeveer twee minuten, totdat er lichte pieken ontstaan. Meng er vervolgens de frambozenjam doorheen. Dit doe je door eerst een eetlepel van de slagroom luchtig door de frambozenjam heen te mengen. Dit doe je vervolgens weer bij de rest van de slagroom, wat je ook weer luchtig door elkaar mengt.

Verdeel de slagroom over de pavlova. Strooi er wat van het diepvriesfruit en de granaatappelpitjes overheen en maak het af met wat poedersuiker en takjes munt.

Misschien vind je dit ook leuk

1 comment

Chantal december 15, 2017 - 1:09 pm

Prachtig dessert!! Prachtig gefotografeerd ook!

Reply

Leave a Comment

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.