Kerstrecept | Coq au vin

door Jade van Boekel - Dali's Kitchen

Coq au vin is een echte Franse klassieker en hier in huis een nieuwe favoriet. Mijn manier is misschien wat minder klassiek maar daardoor wel een stuk sneller klaar. Daarnaast is dit gerecht heel erg makkelijk te maken voor grotere aantallen. Je gooit alles in één pan, laat het even stoven en klaar is je coq au vin.

Ingrediënten coq au vin (4 personen)

  • 350 gram kippendijen
  • 3 plakken gerookt ontbijtspek
  • 3 wortels
  • 250 gram kastanje champignons
  • 1 grote rode ui
  • 250 mililiter rode wijn
  • 1 blokje kippenbouillon
  • 3 laurier blaadjes
  • 1 eetlepel olijfolie
  • 20 gram zachte roomboter
  • 10 gram bloem
  • Peper en zout
  • Platte peterselie ter decoratie

Bereidingswijze

Verhit de olie in een braadpan op hoog vuur. Leg hier de kippendijen in en bestrooi ze rijk met peper en zout. Bak ze aan beide zijden totdat ze mooi goudbruin zijn. Haal de kippendijen uit de pan.

Snijd het ontbijtspek in smalle reepjes en bak ze gedurende drie minuten op middelhoog vuur. Snipper de ui grof en voeg deze toe aan het spek. Snijd de champignons doormidden en doe deze ook in de pan. Blus het af met de rode wijn en voeg hier ook weer de kippendijen aan toe. Doe hier het bouillonblokje, een halve liter water en de laurierblaadjes bij. Roer het goed door en laat het op laag vuur zonder deksel voor ongeveer één uur koken.

Snijd de wortels in plakjes en doe deze bij de coq au vin. Laat het nu nog 20 minuten pruttelen. Meng de boter met de bloem totdat er een glad papje ontstaat. Voeg deze toe aan het gerecht en blijf het goed doorroeren. Laat dit nog een paar minuutjes koken totdat de gewenste dikte is bereikt. Serveer het met wat lekkere aardappelpuree of aardappeltjes uit de oven en eventueel nog een frisse groene salade.

 

Misschien vind je dit ook leuk

1 comment

Nymfe december 28, 2017 - 2:48 pm

Ook mijn nieuwe favoriet, heeeeerlijk!

Reply

Leave a Comment

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.