Kerstrecept | 4x kruidenboter

door Jade van Boekel - Dali's Kitchen

Of je nu gaat gourmetten met kerst of gewoon een lekker stuk vlees serveert, wat lekkere kruidenboter is nooit verkeerd. En hoewel ik roomboter met zout alleen al lekker vind, is wat variatie hierop natuurlijk een stuk leuker. Ik maakte vandaag vier verschillende varianten; basilicum-knoflook, pittige paprika, sumac en zongedroogde tomaat.

Basilicum-knoflookboter

  • 250 gram zachte roomboter
  • 15 gram basilicum
  • 1 teen knoflook
  • 1/4e theelepel zeezout

Pel de teen knoflook en doe hem samen met het zeezout in een vijzel. Stamp dit totdat je een soort knoflookpasta krijgt. Voeg nu de basilicum in gedeeltes toe en stamp ook dit helemaal fijn. Herhaal dit totdat alle basilicum in de vijzel zit. Voeg dit aan de roomboter toe en roer het goed door met een vork. Schep de boter op een stuk plasticfolie en maak er een rolletje van. Bewaar het tot gebruik in de vriezer of koelkast.

Pittige paprikaboter

  • 250 gram zachte roomboter
  • 1 eetlepel paprikapasta
  • 2 eetlepels jalapeno plakjes uit pot
  • 1/4e theelepel zeezout

Hak de jalapenos in kleine stukjes. Roer deze samen met het zeezout en de paprikapasta door de boter. Schep de boter op een stuk plasticfolie en maak er een rolletje van. Bewaar het tot gebruik in de vriezer of koelkast.

Traditionele sumac kruidenboter

  • 250 gram zachte roomboter
  • 1 teen knoflook
  • 10 gram bieslook
  • 10 gram platte peterselie
  • 2 theelepels sumac
  • 1/4e theelepel zeezout

Doe de teen knoflook samen met het zout in een vijzel en stamp het fijn totdat er een soort pasta ontstaat. Voeg deze toe aan de boter. Hak de bieslook en platte peterselie fijn en roer deze samen met de sumac met een vork door de boter. Schep de boter op een stuk plasticfolie en maak er een rolletje van. Bewaar het tot gebruik in de vriezer of koelkast.

Zongedroogde tomatenboter

  • 250 gram zachte roomboter
  • 100 gram zongedroogde tomaten

En we eindigen met de makkelijkste. Snijd de zongedroogde tomaten in smalle reepjes en vervolgens in kleine blokjes. Hak er nog een keer goed doorheen met je mes zodat je hele kleine stukjes krijgt. Meng dit door de zachte boter. Je kan er eventueel nog wat zout aan toevoegen maar waarschijnlijk is de boter al zout genoeg door de zongedroogde tomaten. Schep de boter op een stuk plasticfolie en maak er een rolletje van. Bewaar het tot gebruik in de vriezer of koelkast.

Misschien vind je dit ook leuk

Leave a Comment

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.