Gezonde cheesecakejes

door Jade van Boekel - Dali's Kitchen

In de bakjes waarin ik deze gezonde cheesecakejes maakte zat in eerste instantie ook cheesecake, maar dan uit de supermarkt. Daar is helemaal niks mis mee maar ik maak toch liever zelf een wat gezondere versie. Door de cheesecakejes met verschillende soorten fruit af te maken krijg je een heel vrolijk geheel. Voor de bodem bakte ik eerst gezondere zandkoekjes, die tot mijn verbazing echt super lekker knapperig werden. Door de zandkoekjes bodem krijg je nog meer het originele cheesecake gevoel.

Ingrediënten

Zandkoekjes

  • 50 gram speltmeel
  • 1/4e theelepel wijnsteenbakpoeder
  • 1/8e theelepel baking soda
  • snufje zout
  • 20 gram kokosolie
  • 15 gram honing
  • 10 ml melk

IMG_20150913_202220

Cheesecake

  • de koekjes
  • 15 gram boter
  • 250 gram Griekse yoghurt 0%
  • 1/4e theelepel agar agar
  • 30 ml water
  • 2 eetlepels honing
  • citroenrasp (optioneel)
  • fruit naar keuze, ik gebruikte frambozen en mango
  • eventueel honing als het fruit aan de zurige kant is

Bereiding

Verwarm de oven voor op 180 graden.

Doe alle droge ingrediënten voor de koekjes bij elkaar en meng dit goed. Laat de kokosolie smelten en meng dit samen met de melk en honing. Doe dit nu bij de droge ingrediënten. Meng het eerst met een vork door elkaar en vorm er daarna met je handen en wat extra bloem een mooie bal van. Rol deze bal uit tot een dikte van ongeveer 3 mm. Steek er nu rondjes uit en leg deze op een met bakpapier beklede bakplaat. Bak ze voor ongeveer 13 minuten in de oven, totdat ze goudbruin zijn.

Laat de koekjes afkoelen en doe ze in een staafmixermolentje. Maal ze fijn totdat je een redelijk kruimelig mengsel hebt. Smelt de boter en doe die hierbij. Verdeel het nu over de vormpjes en duw het met de achterkant van een lepel aan. Zet het nu voor ongeveer een half uurtje in de koelkast of 10 minuutjes in de vriezer.

Kook in een steelpannetje het fruit naar keuze op een laag vuurtje totdat het een papje wordt. Je kan ervoor kiezen om het zo te laten of om er nog even met een staafmixer doorheen te gaan voor een gladder resultaat. Doe het in een bakje en laat het afkoelen.

Doe in een ander pannetje (of in de zelfde schoongemaakte pan) de agar agar met het koude water. Breng dit aan de kook en blijf het goed met een garde doorroeren. Laat dit voor ongeveer 2 minuten koken. Zet het vuur weer laag en doe nu de Griekse yoghurt, de honing en de citroenrasp erbij. Roer dit goed door en laat het ook nog ongeveer 3 minuten opstaan.

Verdeel het yoghurt mengsel over de koekbodems en zet het voor ongeveer een kwartiertje in de koelkast. Doe nu het fruitmengsel eroverheen en zet terug in de koelkast of serveer direct.

IMG_20150912_192253

Misschien vind je dit ook leuk

Leave a Comment

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.