Aardappeltortilla met chorizo en paprika

door Jade van Boekel - Dali's Kitchen

Aardappeltortilla is een typisch Spaans gerecht. Meestal bestaan ze hoofdzakelijk uit ei en aardappels. Laatst maakte mijn zusje een variant met lekker veel ui, chorizo en jalapenos en ik was zo positief verrast dat ik er deze week zelf mee aan de slag ben gegaan. Het handige aan dit recept is dat deze tortilla heel erg lekker is om koud te eten. Dus krijg je een groepje eters? Dan kan je deze aardappeltortilla al ver van te voren maken zodat je nog genoeg tijd over houdt voor het maken van je andere hapjes.

Ingrediënten aardappeltortilla met chorizo en jalapenos

  • 600 gram aardappelen
  • 3 geroosterde rode paprika’s uit pot
  • 3 rode uien
  • 125 gram chorizo
  • 4 eieren
  • 125 mililiter light room
  • 30 gram jalapenos uit pot
  • 50 gram feta
  • 1 eetlepel zonnebloemolie
  • zout en peper

Bereidingswijze

Verwarm de oven voor op 180 graden.

Schil de aardappels en snijd ze in dunne plakken van ongeveer 2 à 3 millimeter, dit gaat het makkelijkst met een mandoline. Snijd de chorizo in de lengte doormidden en snijd er vervolgens dunne halve maantjes van, ook van ongeveer 2 à 3 millimeter. Doe de chorizo in een droge grote koekenpan en bak het voor 2 minuten totdat het vet vrijkomt. Haal de chorizo uit de pan maar zorg ervoor dat zoveel mogelijk van het vet in de pan achter blijft. Doe hier nu de zonnebloemolie in en zet het vuur hoog. Bak hier de aardappels ongeveer 5 minuten in, bestrooi ze met wat peper en zout en keer ze regelmatig om. Voeg de aardappels toe aan de chorizo. Snijd de rode ui in dunne halve ringen en de geroosterde paprika is grove stukken en voeg beiden ook toe aan de aardappels en chorizo. Laat dit voor ongeveer 5 minuten afkoelen.

Breek vier eieren open in een maatbeker. Hak de jalapenos fijn en voeg ze toe aan de eieren. Voeg nog een snufje zout toe en kluts het door elkaar.

Bedek een pan die in de oven kan of een ovenschaal met bakpapier. Meng het eiermengsel door de aardappelen en hussel het goed door. Stort dit in de met bakpapier beklede pan en druk het goed aan. Strooi de verkruimelde feta er nog overheen en zet het voor 40 minuten in de voorverwarmde oven. Hou de tortilla de laatste 10 à 15 minuten wel goed in de gaten zodat hij niet verbrand. Wordt ie te donker? Bedek hem dan met wat aluminiumfolie.

Misschien vind je dit ook leuk

Leave a Comment

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.